HUKUM HUDUD SELUPA ATAU LEBIH KERAS LAGI? LUPA SUKA ISLAM BUKAN?

INI BUKAN PERKAUMAN TETAPI BERDEBAT SECARA DEMOKRASI DAN KEBEBASAN BERSUARA. ABE PETIK DARI http://pesanan-pesanan.blogspot.com.

TAHNIAH NAMPAKNYA RAKAN BLOGGER SEKARANG DAN SEIMBANG DAN LIBERAL DALAM KEMUKAKAN IDEA. INILAH GLOKAL KATA DS NAJIB!

TENGOK CM LIM GUAN ENG NI… APA PENDAPAT DIA TENTANG PETIKAN DI ATAS? JANGANLAH DOK MAIN SPIN DISIMFORMATION DAN MISINFORMATION GUNA ISLAM SERTA KHALIFAH OMAR ABDUL AZIZ… CM TU KENAL KE KHALIFAH TU? GUNA TS NIK AZIZ LAGI BAIK.

BANYAK BENDA DIA SENTUH… ISA? TAKUT APA? ISA UNTUK KOMUNIS DAN SAKI BAKI YANG MASIH BERPERANGAI KOMUNIS. KALAU KITA TAK SUKA IDEA KOMUNIS DAN TINDAKKAN KITA KE ARAH PERPADUAN DAN PATUH PERLEMBAGAAN SERTA KONTREK SOSIAL APA TAKUT? BELAJARLAH MACAM MANA MINORITI ISLAM YANG PATUH DAN TELAH ASSIMILASI DENGAN KAUM MAJORITI DI SINGAPURA, THAILAND, FILIPINA, BURMA, NEGERI CHINA SENDIRI… ORANG ISLAM CINA LAH YANG MEMBANTU TENTERA MAHARAJA CHINA UNTUK TUMBANGKAN PEMERINTAH CHINA YANG ZALIM DULU…. AIIYAAA… BACA MANA LU? GUA BACA UKM LAH… SAMA ITU PROF NIK ANUAR MAHMUD ITU PAKAR SEJARAH PERJUANGAN ISLAM PATTANI…AAAA?

SATU LAGI KALAU CM LIM SUKA ISLAM… BUATLAH HUDUD DI PENANG. DALAM HUDUD KALAU TAK TAAT DAN SETIA KEPADA PEMIMPIN ISLAM DI PUSAT SERTA AGUNG… APA HUKUM? SELUPA ITU ISA LAH… MUNGKIN MANYAK KERAS LAGI!

LU CARILAH JAWAPANNYA!

DIBAWAH SKIMA SOALAN DEBAT ILHAM DARI BLOG PESANAN-PESANAN:

=====================================

1. Kerajaan dan semua kaum harus UTAMAKAN KEADILAN; bukannya kesamarataan. Berhenti bercakap tentang kesamarataan kerana ianya bercanggah dgn keadilan.

2. Selaras dengan konsep keadilan itu, jika kuota disyaratkan bagi satu2 perkara / bidang, maka kuota itu hendaklah berdasarkan komposisi kaum: Melayu / Bumiputera 67% dan Bukan Bumiputera 33%. Mana2 kuota yg tidak menepati prinsip ini hendaklah dibetulkan segera.

3. Bukan Melayu berhenti mencabar kedudukan dan hak orang Melayu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

4. Bukan Melayu dimestikan menerima dan menghormati hakikat sejarah bahawa bumi Malaysia ini asal miliknya adalah bangsa Melayu dan kaum-kaum Bumiputera yang lain seperti mana yang telah dipersetujui oleh pemimpin bukan Melayu semasa merundingkan kemerdekaan Tanah Melayu dan kemudian penubuhan Malaysia.

5. Menjunjung Perlembagaan Malaysia sepenuh dan seluruhnya, termasuk Fasal-Fasal 3, 38, 89, 90, 152, 153 dan 160.

6. Bukan Melayu hendaklah komited membantu membetulkan ketidak seimbangan sosio-ekonomi khususnya dari segi perniagaan, pendapatan, pendidikan, pemilikan aset dan ekuiti selaras dengan Teras 3 – Misi Nasional. Reformasi ini hendaklah dimulakan di sektor swasta yang menjana 90% ekonomi negara dan pekerjaan.

7. Selaras dengan teras itu, bukan Melayu/Bumiputera khususnya kaum Cina hendaklah membantu kaum Bumiputera dengan ikhlas dan berkesan, khususnya dalam membuka peluang perniagaan. Hapuskan segera diskriminasi terhadap kaum-kaum Bumiputera dan berikanlah layanan yang adil.

8. Mendaulatkan bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan dan mengakui bahawa bahasa-bahasa lain tidak setaraf dengannya.

9. Memberi keutamaan kepada pembasmian kemiskinan supaya tercapai kemiskinan sifar pada tahun 2010.

10. Kawasan majoriti pengundi Melayu hendaklah diberi kepada UMNO dan kawasan majoriti Cina diberi kepada MCA dan Gerakan di dalam pembahagian kerusi pilihanraya. Kaum Cina dalam Barisan Nasional harus berhenti dari hidup atas politik subsidi.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: