PERSEPSI – TONGKAT ALI?

MENGULAS ISU PERSEPSI…ADA TIGA SUASANA UNTUK DIKONGSI.

PERTAMANYA DIKATAKAN MELAYU BANGSA YANG BERJIWA BESAR DAN ADA BIG PICTURE SEBAB BANYAK KALI MINTA MAAF. SEBAB SETIAP HARI RAYA MEREKA BERMAAFAN. DI MASJID DAN TEMPAT KERAMIAN BERMAFAN, TEMPAT ORANG SAKIT ATAU KEMATIAN PUN MEREKA BERMAAFAN..KALAU TERPIJAK KAKI DLL… MAAF DIMINTA SEGERA. MANA TEMPAT PUN MEREKA BERMAFAN DAN KEPADA YANG TUA SEBAGAI TANDA HORMAT MAKA TANGAN DICIUM.

DULU MINTA MAAF ISU CABUT DAN CIUM KERIS PANJANG. ADA ORANG TAKUT SEHIGGA TIMBUL PERSEPSI KERIS TU AKAN BUNUH ORANG. HAKIKATNYA BERAPA KES PEMBUNUHAN DI MALAYSIA NI PAKAI KERIS?

ADA PULA PEMIMPIN BESAR MELAYU MINTA MAAF KERANA SEORANG PEMIMPIN MELAYU PERINGKAT BAHAGIAN UMNO DI PULAU PINANG (TAK BERTARAF MENTERI PUN) SEBUT CINA DI MALAYSIA NI ADALAH KETURUNAN PENDATANG. HAKIKATNYA SEMUA KETURUNAN CINA SUDAH JADI WARGANEGARA MELALUI JUS SOLI MULAI 1057. MEREKA BOLEH MENGUNDI, ADA SUARA, BOLEH JADI MENTERI, BOLEH BELAJAR DAN BERTUTUR SERTA BACA AKHBAR DALAM BAHASA MADARIN, BOLEH GUNA NAMA DAN BRAND ATAU IMEJ CINA DALAM KEHIDUPAN. AMALKAN BUDAYA DAN WARISAN CINA DLL. DI SEGI KUASA DEMOKRASI PILIH KERAJAAN MEREKA SAMA DENGAN PRIBUMI IAITU SATU SUARA, SATU UNDI DALAM PILIHANRAYA. BOLEH JADI BILLIONER DAN MAJORITI KAUM TERKAYA SERTA HIDUP MEWAH SERTA ENJOY DI SINI DENGAN KESELAMATAN DIJAMIN UNDANG2. SEMUA HAK DALAM PERLEMBAGAAN TERPELIHARA KEPADA MEREKA.

SOALANNYA BERAPA KALI PULA BUKAN MELAYU ATAU BUKAN BUMIPUTERA MINTA MAAF?

KEDUANYA PERSEPSI KATA MELAYU ANGGAP CM PULAU PINANG LIM GUAN ENG BAIK DAN CENDERUNG KEPADA ISLAM.. DAN LEBIH BERSIFAT ADIL SERTA THE BEST. DIA HENDAK BUAT SERAMBI MEKAH DI PERMATANG PASIR. DIA KAN NAIK TARAF SEKOLAH ARAB KALAU ORANG MELAYU RELAKAN SEKOLAH KAUM LAIN IAITU CINA DAN INDIA JUGA SEIRING DINAIK TARAFKAN (KALAU ADA SERAMBI MEKAH.. MAKA APA HAL PULA SERAMBI UNTUK AGAMA DAN KAUM YANG LAIN? DEMI KEADILAN DAN KESAMARATAAN? TAPI ADAKH SAMA RASA?

MENGENAI BAIK BUDI DAN SEMANGAT MENDEKATI ISLAM CM LIM INI ALKISAHNYA TERSEBARLAH KESEANTERO TERMASUKLAH DALAM BLOG. MAKA TUKANG SPIN DAN PROPAGANDA PAKATAN RAKYAT PUN HEBOHLAH SPINKAN PERSEPSI NI SELURUH NEGARA, KHASNYA NEGERI ABE… KELANTAN SERAMBI MEKAH.

SOALNYA ADAKAH YB ZULKIFLI NORDIN, PKR DARI PARLIMEN KULIM TIDAK BAIK DAN KURANG KOMITMENTNYA KEPADA PERPADUAN DAN KEHARMONIAN ANUTAN AGAMA, KHASNYA MENJAGA KESUCIAN AGAMA RASMI NEGARA IAITU ISLAM? ABE MINTA TOLONG BACA TEMUBUAL “BERSATU DEMI ISLAM” MINNGUAN MALAYSIA 26 OKTOBER 2008 MUKASURAT 9.

MAKA KENAPA YAB TUAN GURU DATO’ NIK AZIZ AL-KELANTANI TIDAK ANUGERAH TONGKAT KEPADANYA? SEBABNYA YB UZTAZ ZUL BOLEH BACA KHUTBAH, BOLEH JADI IMAM UNTUK MENGEPALAI SEMBAHYANG JUMAAT DAN SEBAGAINYA.

YB UZTAZ ZUL PERLUKAN TONGKAT UNTUK BACA KHUTBAH!

YB UZTAZ ZUL PERLUKAN TONGKAT UNTUK BACA KHUTBAH!

KETIGANYA MENGENAI PERSEPSI ORANG MELAYU NI PEMIMPIN ATAU KEPALANYA BERJIWA BESAR ATAU BIG PICTURE SERTA SENTIASA LAKSANAKAN TRANFORMASI, LIBERALISASI, REFORMASI, ADAPTASI, TOLERANSI DAN MACAM2 SI TERMASUK GLOBALISASI. TETAPI MALANG SEKALI PENGIKUT ATAU RAKYATNYA IAITU ORANG MELAYU DIKATAKAN:

– BERI SOKONGAN BERBELAH BAGI

– TAK NGAKU MELAYU TAPI KATA MEREKA JAWA, BUGIS, KELANTAN, KEDAH, PATANI, SIAM, ORANG ASLI, BAJAU, MANDALING, BATAK DLL  (RUJUK MALAYSIA/NEGARA KITA TERBITAN INTAN MENGENAI PECAHAN SUKU KAUM MELAYU DI MALAYSIA).

– TAK TAHU SEJARAH NEGARA

– TAK MAHIR HAK MEREKA DALAM PERLEMBAGAAN

– KESUKUAN

– BERJIWA KERDIL

– TIADA JATIDIRI

– SETUJU MELAYU PENDATANG DARI INDONESIA

– SUKA MEMBRI HAK KEPADA ORANG

– BERGADUH DAN BERBULI SESAMA SENDIRI

– TAK FOKUS DALAM PERJUANGAN

– TERPESONA DENGAN REFORMASI DI INDONESIA

– TERLEBIH BERHIBUR

– KAUM PENGUNA BUKAN PENJUAL ATAU JADI ORANG TENGAH

– MAHIR KERJA TAK PRODUKTIF

– BERGAJI DAN PENDAPATAN RENDAH

– BANGSA SUBSIDI

– PERANGAI KETAM

– BERGANTUNG KEPADA BANGSA LAIN

– PELAMPAU

– SUKA BERBELANJA DAN TAK MENABUNG

– TIDAK AMANAH

– RASUAH

– SUKA TONGKAT ALI DAN KACIP FATIMAH

– DAN LAIN2 PERSEPSI NEGATIF

ADAKAH 3 PERKARA DI ATAS BENAR? ATAU ORANG LAIN YANG FRAMMING ATAU MEBENTUK PERSEPSI NEGATIF KEPADA MELAYU?

ADA KATA AHLI MOTIVASI… ORANG TIDAK BOLEH HINA KITA TANPA KEBENARAN DARIPADA KITA. KITA APA YANG KITA FIKIR…..

MAKA ORANG MELAYU KENALAH BUAT FRAMMING DAN TENTUKAN PERSEPSI POSITIF DENGAN HORMATKAN DIRI SERTA BANGSA KITA SENDIRI, IAITU BANGSA MELAYU.

ABE – SERONOK FIKIRKAN BANGSA SENDIRI… MELAYU.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: