HANYA KELANTANIS MELAYU SEBENAR?

BACA POSTING SETERUSNYA MENGENAI MELAYU DI http://malay.cari.com.my/viewthread.php?tid=22766

APA ISTIMEWANYA ORANG KELANTAN MELAYU SEBENAR?

APA ISTIMEWANYA ORANG KELANTAN MELAYU SEBENAR?

KHAS UNTUK MEREKA YANG KATA MELAYU NI PUN SAMA PENDATANG DAN PEMARI MACAM MEREKA. MAKA ABE MINTA SUPAYA LAYARI BLOG DI ATAS.

MELAYU DILARANG TUNJUK ATAU CIUM KERIS

MELAYU DILARANG TUNJUK ATAU CIUM KERIS

APA YANG SYOKNYA KALAU TERBUKTI ABE DAN SAUDARA MARA DI KELANTAN TU TERBUKTI SEBAGAI MELAYU SEBENAR MAKA APA KEISTIMEWAAN YANG ORANG KELANTAN AKAN DAPAT? AKAN ADA PERBEZAAN KE PERUNDANGANNYA ANTARA MELAYU MODEN DENGAN MELAYU PROTO?

ABE JUGA NAK TARIK PERHATIAN TOK HENG ALI PRESIDEN PERKASA YANG BERASAL DARI KELANTAN SUPAYA WUJUDKAN PASUKAN PEMANTAU KEPADA HAK-HAK ORANG KELANTAN SEBAGAI MELAYU SEBENAR DALAM PERLEMBAGAAN KITA. PERKARA INI ADALAH SELARAS DENGAN HASRAT PERKASA NAK TUBUHKAN PASUKAN PEMANTAU DAN KUMPULAN PENDESAK (MACAM HINDRAF DAN SUQUI KE?) BAGI MENGAMBIL TINDAKAN KEPADA SEBARANG KETIRISAN PERLAKSANAAN UNTUK MEMBELA NASIB BUMIPUTERA, KHASNYA MELAYU MENGIKUT PERKARA2 KONTREK SOSIAL DALAM PERLEMBAGAAN:

A. PERKARA 153 – HAK ISTIMEWA BUMIPUTERA (DEB, LESEN, KOUTA, BIASISWA DLL)

B. PERKARA 3 – AGAMA ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI PERSEKUTUAN

C. PERKARA 11 – KEBEBASAN BERAGAMA

D. BAHAGIAN 3 – KEWARGANEGARAAN

E. PERKARA 152 – BAHASA MELAYU/MALAYSIA SEBAGAI BAHASA RASMI NEGARA

F. PERKARA 181 – KEDAULATAN KUASA DAN BIDANG KUASA RAJA-RAJA MELAYU

ARTIS NI MELAYU SEBENAR KE MELAYU CELUP?

ARTIS NI MELAYU SEBENAR KE MELAYU CELUP?

KOMEN – HARI INI DALAM UTUSAN MALAYSIA MS 13 DILAPORKAN PEMIMPIN MCA IAITU DATUK SERI ONG TEE KIAT, PRESIDEN MCA DAN TIMBALANNYA DATUK SERI DR CHUA SOI LEK JUGA SETUJU UNTUK MENUBUHKAN BIRO PEMANTAUAN POLISI KERAJAAN, KHASNYA BAGI MEMBELA ORANG CINA.

CUMA YANG ABE MUSYKIL IALAH HAL DATUK ZAID IBRAHIM, BEKAS MENTERI JAGA UNDANG2 DI JPM. BELIAU ORANG KELANTAN JUGA TAPI ADAKAH DIA DAPAT STATUS MELAYU SEBENAR?

Advertisements

19 comments so far

 1. Exhibits Fabrication Company on

  saya rasa betul juga

 2. malaysia seo on

  saya suka cara melayu kelantan

 3. migration to malaysia on

  memang aku salood melayu kelantan

 4. mingan on

  Hek eleh. Assobiah beno lu ni ngape mamat. Udah udah ler. aku nak citer la sikit. dek kerana di kelate nu takde kilang2, semua belajao le tinggi2. pas tu dapat le keja kat gomen.
  ada gak yang kuar keja kilang kat selangor, kl. geng ni abis lunyai. hilang jatidiri.
  tak campor ngan org plak tu. set dia je. bab keje ngan gomen ni satu hal. jadi org besar-besar, amik set-set dia je keje dlm tu. maka penuh la opis ngan org kelate budu.

  gini la. yang terbaik kelantanese, yang bad pun kelantanese

  tu baru mukaddimah.. .
  akula.. .Bukit Jawa

 5. minah cun on

  hallo….

 6. din on

  bla la kelantan

 7. aktechpage.com on

  hmmmm…alhamdulillah…aku kelantan celup je…
  Dilahirkan di Pahang dan dibesarkan di Kelantan…
  Setiap negeri ada pro dan kontra masing2…
  Bersyukur dengan apa yg aku kecapi sekarang….

  Apepun, bannga jadi Rakyat Malaysia… 🙂

 8. mat-e on

  ello sume

 9. oghe_Barat on

  Saya orang Melayu Patani yang berjiran dengan Kelantan lagi asli Melayu….

 10. aku on

  melayu kelantan melayu sebenar???.
  siam ader la..
  berpuak-puak ader la..

 11. Ab.Rahman on

  Kau orang memang dengki. Kami selalu di anaktirikan. Minyak kami pun orang lain yang ambik. Kita kan semua melayu.

 12. azwan yakobos on

  jangan cari melayu dalam diri kamu………….cari lah y hak bukan yg bahtil…………..jasad dan roh tu berbeza………..fikir2kan lah harus kenal siapa kita yg sebenar……….

 13. pinjaman wang on

  saya orang melayu campur dengan arab

 14. Pahlawan on

  Assalamualaikum tapi hak saya tahu tu kelate besa dok d bawah naungan PATANI DARUSSALAM dulu belum Thailand nak jajah negeri PATANI itu.
  Kamu lupa ke? saudara mu di SIAM. Bulejadi dak orng PATANI dulu pada kelate.

 15. mnansyah (@mnansyah) on

  Ada manusia lain yg lebih awal dari Nabi Adam ker? Akbar berita tu menunjukan bagaimana pendeknya pemikiran seorang yg bergelar ‘Dr’ falsafah! hanya mengambil sumber barat yang masih samar-samar dan terbukti salah

 16. kingsway kapok meroh on

  ayat yang sentiasa pedas kuar dari mulut oran ‘luar’ kalu kamu kata kelantan kurang ajar kamu pun jangan nak bersikap kurang ajar.boleh kau samakan siam dengan kelantan??dah tahu sejarah siam dengan kelantan ni hanya ada perkataan perang bunuh-membunuh sanggup kamu hina orang kelantan dengan samakan dengan siam,,tolong jangan salah tafsir orang melayu pattani dengan orang siam,,,sedangkan orang siam pada melayu pattani merujuk kepada negara siam(thai),,kalu ilkut pattani dengan kelantan ni sama je,,beza nya pattani kena jajah siam,,diasimilisasikan oleh siam,,

 17. Pokcik Hensom on

  aku bukan org kelantan… tp mmber2 ade klantan. tapi aku salute la org klantan.. diorang bntu sama diorg.. negeri2 lain jgn harap ler.. aku aku.. ko ko.. la…. org kelantan bleh maju wlupon negeri org lain.. mereka rajin meniaga… mereka membantu sama sendiri.. org melayu kelantan byak beli tanah negeri luar.. mereka bersatu dan mereka ada kesatuan.. klu bkn melayu kelantan x beli tanah.. bangsa lain la beli.. org negeri lain jgn dengki.. yg dengki korang bangang.. member negeri sendri pon x leh nk bantu.. jumpa kt ipta pon aku aku ko.ko.. lain org kelantan.. semuanya set2 kito.. mereka siap ada kesatuan… negeri lain mampu ke buat camtu.. balik raya sama2… sewa satu bas untuk blik besama..

 18. pak man on

  MAsyaAlloh…melayu islam ni baik….see melayu ISlam kelantan yg dah ditentusahkan sbg melayu sejati by DNA test…mereka kuat agama,berwajah menarik dan cantik,kuat berniaga,berotak genius,tekun kerja,amat menjaga persahabatan dan networking,sangat teknikal dan mandiri,berkepakaran dlm segala bidang dan bersungguuh tegakan Islam…Melayu islam kelantan juga berasal dari titihan Ah lulbait Syeh JAmadil Kubra (cicit kpd FAtimah ra)…titih yg baik dan positif yg tinggi mencernakan melayu Islam kelantan sehingga melahirkan manusia2 terbaik abad ini spt TG Nik Aziz,Al Mualim Soltan Mohamamd V…malah ulama2 silam lagi muktabar spt As seyh tok kenali,Asyeh Sayid HAsan aka Tok JAnggut(pejuang jihad Melayu),Assyeh Ali KUtan dan Asyeh DAwood Al FAthoni pengarang kitab Almusolli yg terkenal adalah titihan bait kelantan yg tersohor…..MElayu ni ada dua…1.melayu sebenar yakni melayu titihan Kelantan Fathoni dikenali sbg Melayu JAwi…JAwi adalah kaum yg sentiasa mentauhidkan Alloh dan sentiasa beragama TAuhid bermula dari siroh Ahlul bait…malah dikatakan Melayu Kelantan juga adalah bait2 dari NAbi Ibrahim as…penemuan DNA Meditraneanyg ketara dlm darah Melayu Kelantan dan sifat genius(kegeligaan) anak2 kelantan menyokong Melayu Kelantan adalah bait dari keturunan Ibrahim as……….Melayu Sejati ata dikenali sbg melayu sebenar peribumi Tanah Melay(rujuk ensaiklopedia) terdapat di Kedah,Kelantan,Terengganu,Sebahagian besar Daerah utara Pahang…(Semenanjung Tanah Melayu Pertama adalah dari Singgora hingga ke TAnjung MAs KEelantan,meliputi Jeli ,Gerik,Lenggong,Merbok,Kedah)……………………………………Siapakah Melayu Jelmaan yg merosakkan???JAwabnya org dari suku Indon yg masuk ke TAnah Melayu…Mereka adalah jawa,batak,boyan,bugis,belkanak,solo yg bergroup serpihan Indon….Asalnya mereka bangga dgn suku mereka ,tetapi untuk mendapat keistimewaan sbg Melayu mereka mengaku menjadi Melayu…..Org2 yg pengkaji Inggeris katakan Melayu itu asalnya HINDU dan budha adalah dari serpihan Indon inilah..(Sehingga sekarang terdapat berjuta-juta jawa,bugis,boyan,batak,belanak yang masih beragama kapir spt hindud,budha,kristian dsb)……walhal Melayu Islam JAwi sejak azali lagi beragama Islam dan sangat Kuat agama……Serpihan2 Indon inilah yang kuat dengki,adu domba,mengamalakan sihir… serta masih mengamalkan kepaercayaan dan kerja syirik dan khurafat sehinnga sekarang……kuda kepang,main pocong,adat pepatih adalah antara amalan serpihan indon yg dok kat tanah Melayu sehingga sekarang…..Mereka ni claim beragama Islam, tetapi degil utk menerima ajaran ISlam sebenar dan maintai dg kejahilan dan ramai dari mereka baca Al FAtihah dan TAhiyyat pon tak betul sehingga sekarang..Wallahuaqlam


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: