GAGASAN BLOG GLOKAL – ABERAMLY “BLUE OCEAN.”

blueoceanstrategy

blue_ocean_value_curve1

INI POSTING DARI RAKAN BLOGGER ABE… http://hasbullah.pit.my

ABE ADALAH PENGIKUT DS NAJIB YANG BAWA IDEALISME GLOKAL.  TULISAN HASBULLAH NI ABE HORMAT SEBAGAI DEMOKRASI DAN KEBEBASAN BERSUARA.

LIM KIT SIANG PUN ADA BINCANG DALAM BLOGNYA MENGENAI “BLUE OCEAN STRATEGY” DALAM POLITIK MALAYSIA.

MAKA POLITIK MEMBENCI MALAYSIA CARA KUTUK ATAU BUNUH KAREKTOR PEMIMPIN DENGAN MANIPULASI ANAK, BINI, ADIK BERADIK ATAU SAUDARA MARA NI… RASANYA MASIH “RED OCEAN” LAGI.

LKS KATA NAK BLUE TAK MAU RED. BLUE OCEAN NI KITA, “…. HOW TO MAKE THE COMPETITION IRRELEVENT.”

KATANYA LAGI POLITIK UMNO ADALAH PERKAUMAN, BERASASKAN MELAYU DAN ISLAM. RACIST. LKS NAK KAN POLITIK BERBILANG KAUM YANG “MALAYSIAN MALAYSIA.” TAK SEDARKAH DIA MALAYSIAN MALAYSIA TU PEMBAWAAN PARTI KOMUNIS MALAYA YANG DIHARAMKAN. DAN MALAYSIAN MALAYSIA YANG MENYEBABKAN TRAJEDI PERGADUHAN BERDARAH SAUDARA SE NERARA PADA 13 MEI 1969. MALAYSIAN MALAYSIA TU ADALAH “RED OCEAN” WEEEIII! UNCLE LIM.

MAKA APA DAP DAN LKS BUAT SEKARANG SETELAH DAPAT MANDAT DI PULAU PINANG SERTA BERKONGSI KUASA DI PERAK DAN SELANGOR?

ANAKNYA CM PENANG KONONNYA NAK LAKSANA DOKTRIN KHALIFAH OMAR ABDUL AZIZI IAITU AMAL MAKRUF NAHI MUNGKAR, TETAPI DEGIL NAK MAMPUS SEBAB NAK TUKAR NAMA JALAN DENGAN PELBAGAI BAHASA DAN INGKAR PERLEMBAGAAN MENGENAI BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA RASMI NEGARA?

ALASAN PELANCUNG? DI BANGKOK YANG PALING TINGGI PELANCUNG DATANG PUN GUNA BAHASA THAI! ADAKAH PENANG LEBIH HEBAT DARI BANGKOK, MELAKA, LANGKAWI, BALI, PHUKET DLL?

PERTIKAI AZAN KUAT? PERTIKAI KONTREK SOSIAL, PERTIKAI SEJARAH, PERTIKAI MELAYU SEBAGAI PRIBUMI, WAS-WAS DAN ANGGAP MELAYU PENDATANG DARI INDONESIA IAITU SAMA TARAF DENGAN IMIGRAN LAIN? PERTIKAI ISA, PERTIKAI DEB? PERTIKAI KOUTA BUMIPUTERA DALAM PERKHIDMATAN AWAM, LESEN, BIASISWA, PERMIT DLL ? NAK BANTU ORANG MISKIN BANTULAH MELAYU… HAH PENANG TU MELAYU DI TAHAP MANA?

DEB DAN DASAR BUMIPUTERA KITA MENYEBABKAN KITA TAK BOLEH BERSAING DI GLOBAL? SETAHU ABE SEMUA MISI PELABURAN, PELANCUNGAN, PERKHIDMATAN DLL YANG KITA TAWARKAN DI PERINGKAT GLOBAL DIBIAYAI SERTA DIINISATIFKAN OLEH KERAJAAN BN. SYARIKAT KITA DOMESTIK PUN KERAJAAN JAGA KEBAJIKANNYA DENGAN DASAR PERLINDUNGAN DI BAWAH DEB. ADAKAH KITA MAMPU SOGOSYOSA MACAM SYARIKAT JEPUN?

JAWABLAH TUAN LIM KIT SIANG… MEMPERTIKAI DAN PERLEKEHKAN BN YANG MENANG 140 KERUSI ITU BUKAN RACIST KE? ITU BLUE OCEAN KE? KALAU IKUT HUDUD PAS TU TAK BOLEH DURHAKA KEPADA KERAJAAN YANG DAPAT MANDAT PERINTAH NEGARA TAU? MAU ISLAM? MAKA KENA TAHULAH ISLAM TU. DAN ISLAM BUKAN BOLEH BUAT PR ATAU NAK BUAT TAICHI ATAU GULA2 NAK PIKAT ORANG ISLAM. BILA MAU ISLAM KENA TOTAL. KENA SYUMUL. MAKA KENA MASUK ISLAM DAN BERSU***

SETUJU “NEW GAMES NEED BRAND NEW PLAYERS.” IAITU GLOKAL LAH… MACAM DS NAJIB ILHAMKAN.

APA HAL DENGAN BRO BLOGGER SEMUA?

ABE NAK NASIHATKAN SUPAYA KITA SEMUA BAGI MESEJ KENEGARAAN. JANGAN MAIN KUTUK DAN BUNUH KAREKTOR LAGI, KHASNYA PEMIMPIN PARTI PEMERINTAH NEGARA NI. KITA NAK “BLUE OCEAN” KAN?

MAKA POLITIK TAK PENTING. UMNO, PAS, DAP, PKR DLL TIDAK PENTING. TETAPI YANG MAHA PENTING KEPENTINGAN DAN KETAHANAN NASIONAL NEGARA. BN ADALAH MANIFESTASI GABUNGAN PERPADUAN DI SEKTOR POLITIK SECARA DEMOKRASI DAN INTEGRASI ALA MALAYSIA.ITULAH DASAR GLOKAL DS NAJIB!

OLEH ITU ABE MACAM TAK SETUJU NAK ADAKAN 2 BLOG NI. KAWAN ADA NAK BUAT DIALOG “KALAH MENANG” IAITU SATU BLOG BN DAN SATU LAGI BLOG PAKATAN RAKYAT.

ABE FIKIR KITA KENA ADA SATU LAGI BLOG IAITU BLOG GLOKAL YANG UTAMAKAN KEPENTINGAN MALAYSIA IAITU BN DAN MENDAHULUI DARIPADA PARTI DAN PERIBADI, KAUM, KELOMPOK DLL. BLOG GLOKAL NAMPAK NAJIB BUKAN UMNO, TETAPI BN UNTUK KITA SEMUA DEMI PERPADUAN SERTA “BLUE OCEAN” MALAYSIA.

MAKANYA KALAU SETUJU SILALAH MASUK KE GERAKAN “NETIZEN PERKASA” YANG ABE TUBUH DALAM ALAMAT MAYA DI BAWAH…. DEMI GLOKAL…. IAITU:

http://aberamly.multiply.com

AYUH KITA GERAKAN BLOG KETIGA IAITU KUMPULAN BLOG GLOKAL!

CHANGE…. YES YOU CAN. SAYA, ANDA DAN KITA MAMPU MENGUBAHNYA.

blueredsharks

6_paths_to_blue_ocean_x3wa

BACALAH HASBULLAH KOMEN HAL GLOKAL NI… BLUE OCEAN ATAU RED OCEAN?….

Apa salah GLOKAL?

11/22/2008 10:54:00 PM

Terus terang saya menyukai “glokal” , gabungan global dan lokal (tempatan).

Apabila Georgetown dan Melaka diiktiraf sebagai sebagai Warisan Dunia, kita gembira. Ianya adalah mirip konsep glokal, dimana sesuatu yang lokal diglobalkan.

Google telah sedia membantu pengguna berbahasa melayu untuk menyediakan antaramuka Bahasa Melayu dalam banyka aplikasi webnya.

Segala apa, yang tempatan, apabila diglobalkan, maka bolehlah disebut sebagai glokal.
Belacan yang dieksport ke merata dunia pun dikira glokal.

Kedai batik di serata dunia pun boleh dikatakan glokal.

Tetapi apa yang berlaku ialah apabila Najib yang sebut glokal, maka glokal itu menjadi sesuatu yang hina.

Segala tindak tanduk yang buruk oleh Najib atau yang berkaitan dengannya dianggap glokal.

Mengapa?

Benci Najib, benci glokal?

Mengapa mesti apabila Anak Najib berkepit dengan perempuan, maka ianya perlu dipanggil Anak Melayu Glokal?

Glokalisasi itu memang wujud, iaitu globalisasi dan lokalisasi.
Berfikir secara global, lakukannya secara lokal.

Glokalisasi itu bukan Najib yang cipta.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: