PENJELASAN DAN GERAKSARAF PERLU DIPERHEBATKAN BAGI TANGANI ANCAMAN EKONOMI GLOBAL – PAK MENTERI

YB MENTERI PENERANGAN TERBUKTI HEBAT BERPIDATO

YB MENTERI PENERANGAN TERBUKTI HEBAT BERPIDATO

YB DATO’ AHMAD SHABERY CHEEK, MENTERI PENERANGAN TELAH MENYERU YBHG TAN SRI DR SULAIMAN MAHBOB, KP UPE, JPM SUPAYA MENIMBANGKAN SEJUMLAH PERUNTUKKAN YANG AGAK BESAR BAGI MEMBOLEHKAN KEMENTERIAN PENERANGAN MELAKSANAKAN PERANANNYA MENYEBARKAN SEGALA TINDAKAN BIJAK KERAJAAN DALAM MENANGANI CABARAN EKONOMI NEGARA AKIBAT KEMELESETAN EKONOMI GLOBAL SEKARANG INI.

KATA BELIAU MELALUI KAJIAN PERSEPSI JABATAN ADALAH DIDAPATI RAKYAT SENTIASA MENYALAHKAN KERAJAAN KERANA MEREKA TIDAK TAHU DAN TIDAK FAHAM AKAN TINDAKKAN BERKESAN KERAJAAN MENANGANI MASAALAH EKONOMI NEGARA AKIBAT KEMELESETAN EKONOMI DUNIA. OLEH ITU AKTIVITI PENERANGAN DAN GERAKSARAF KERAJAAN PERLU DIBERI PERHATIAN UTAMA OLEH UPE, JPM BERSAMA-SAMA DENGAN KEMENTERIAN PENERANGAN.

SAMBIL AMBIL CONTUH BAHAWA TINDAKKAN PIHAK TERTENTU NEGARA JIRAN SEPERTI INDONESIA, SINGAPURA DAN THAILAND YANG KHABARNYA MULAI MEMBERHENTIKAN PEKERJA BAGI JIMATKAN KOS, BELIAU TEGASKAN KERAJAAN MALAYSIA TETAP PRIHATIN DAN PUNYAI FORMULA YANG BERKESAN KERANA KERAJAAN KITA ADALAH KERAJAAN YANG TERBAIK DI RANTAU INI.

OLEH ITU BAGI PENAMBAHBAIKAN SISTEM PENYAMPAIAN DALAM MENERANGKAN DASAR KERAJAAN, PIHAK RTM UMPAMANYA MULAI JANUARI 2009 AKAN MENJADIKAN TV 1 SEBAGAI TV PENERANGAN SERTA BERITA SEPENUHNYA DAN TV 2 SEBAGAI SALURAN HIBURAN. STRATEGI “BREAKING NEWS” TELAH DILAKSANAKAN DI MANA SIARAN BOLEH DIBERHENTIKAN BILA2 MASA BAGI SIARKAN BERITA TERKINI. SEBANYAK 2 YUNIT KECEMASAN IAITU UNTUK MEMBUAT LIPUTAN MENGENAI BENCANA DAN JENAYAH TELAH DITUBUHKAN.KATANYA PENGASINGAN DAN PENGKHUSUSAN INI AMAT PENTING BAGI MEMBERIKAN LIPUTAN YANG LEBIH TERKINI KEPADA PENUNTUN DAN PENDENGAR RTM.

ITULAH ANTARA INTIPATI UCAPAN PAK MENTERI PENERANGAN BARU2 INI PADA 11 DISEMBER HINGGA 12 DISEMBER 2008 DI MANA ABE SELAKU BLOGGER TELAH TURUT DIJEMPUT UNTUK HADIRI MAJLIS “TAKLIMAT ISU-ISU SEMASA” DI AUDITORIUM BESAR, ANGKASAPURI, KL. TAJUK TAKLIMAT KEPADA KAKITANGAN KEMENTERIAN PENERANGAN INI BERTAJUK ” CABARAN EKONOMI DAN KESELAMATAN GLOBAL.”

SEBENARNYA ABE HADIR ITU KERANA SEBELAH PETANGNYA TELAH DISENARAIKAN SEBAGAI AHLI PANEL YANG AKAN MEMBINCANGKAN FORUM “SISTEM PERTAHANAN MENYELURUH ATAU HANRUH (TOTAL DEFENCE) DI MALAYSIA.”

SELAIN DARIPADA KAKITANGAN MAKA ADA JUGALAH SAHABAT KITA DARI RTM DAN MEDIA TEMPATAN.

SEJURUS PERASMIAN OLEH YB DATO’ AHMAD SHABERY CHEEK, MENETERI PENERANGAN, PADA SESSI PAGI ABE TELAH DAPAT MENDENGAR PULA DENGAN LENGKAPNYA CERAMAH BERTAJUK ” KRISIS KEWANGAN GLOBAL – IMPAK DAN KESAN KE ATAS EKONOMI MALAYSIA” OLEH YBHG TAN SRI DR SULAIMAN MAHBOB, KETUA PENGARAH UPE, JPM. TUAN HAJI MOHD MAT HUSIN, PENGARAH BERITA HAL EHWAL SEMASA RTM ADALAH PENGERUSI MAJLISNYA.

TAN SRI KP UPE,JPM MEMUKAU PESERTA DENGAN HUJAHNYA

TAN SRI KP UPE,JPM MEMUKAU PESERTA DENGAN HUJAHNYA

SESSI SELEPAS ITU DIISI DENGAN CERAMAH DARI PAKAR EKONOMI BERTAJUK “PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI” OLEH YBHG DATO’ DR IRWAN SERIGAR ABDULLAH, SUB EKONOMI DAN ANTARABANGSA, KEMENTERIAN KEWANGAN.

INTIPATI CERAMAH2 INI TELAH BANYAK DIPERKATAKAN DALAM MEDIA DAN UCAPAN2 OLEH YAB MENTERI KEWANGAN MENGENAI LANGKAH2 KERAJAAN MENANGANI IMPAK EKONOMI GLOBAL. MENGIKUT TAN SRI KP UPEN MASAALAH EKONOMI DUNIA PERLU DITANGANI SECARA SEPADU OLEH SEMUA PIHAK DAN MALAYSIA AMAT PRIHATIN TERHADAP SEBARANG PETANDA ATAU PETUNJUK TERHADAP IMPAK EKONOMI INI KEPADA MASAALAH DOMESTIK. PERKARA INI PUN BOLEH DIBACA MELALUI TULISAN2 BLOG http://pmr.penerangan.gov.my DAN http://bpms.moi.gov.my

MAKA KEDUA2 PENCERAMAH INI SEMACAM SETUJU AKAN SEGALA TINDAKKAN KERAJAAN MALAYSIA DAN BERPENDAPAT SEMUA KERAJAAN NEGERI TERMASUK YANG BUKAN BN… PERLU SOKONG DAN PETRIOTIK KEPADA NEGARA DALAM MELAKSANAKAN ARAHAN KERAJAAN PUSAT BAGI MENANGANI KEMELUT EKONOMI INI. SECARA RINGKASNYA MAKA LIGATLAH GAMBARAJAH ATAU MODEL DI BAWAH:

gambar5
gambar3
gambar4
gambar6

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: