RIWAYAT KEMATIAN TUMPAT DAN FUTURISTIK P36 KUALA TERENGGANU

ERDAGON TUMPAT TAK ADA IDEA DAN TAK BUAT APA2 UNTUK MAJUKAN TUMPAT DI SEGI MATERIAL DAN SPIRITUAL?

picture-194
picture-151
picture-152
picture-191
(jalan besar dan utama Tumpat serta kedai Khoon sejak 1960an disimpang tiga ke Kg Kelong yang lesu)

TUMPAT PATUT MAJU JADI BANDAR HADHARI YANG BERTAMDUN TINGGI DAN SEIMBANG ANTARA MATERIAL SERTA SPIRITUAL IAITU MORAL DAN ISLAMISASINYA.

HMMM KALAU ABE JADI AHLI PARLIMEN TUMPAT, KELANTAN MAKA ABE AKAN BERJUANG SUPAYA SEBUAH JAMBATAN DUA HALA YANG SESUAI UNTUK PENGANGKUTAN BERAT DAN RINGAN BAGI SAMBUNGKAN TAKBA, THAILAND DENGAN PENGKALAN KUBUR, MALAYSIA…BARULAH BANDAR TUMPAT HIDUP JADI PELABUHAN DARAT UNTUK KORIDOR THAILAND, MALAYSIA, VIETNAM DAN KEMBOJA…DAN STESYEN KERETAPI TERAKHIR DI PANTAI TIMUR MALAYSIA NI AKAN JADI PUSAT PERDAGANGAN YANG PELING SIBUK DAN TERMAJU DI MALAYSIA HUBUNGKAN PERNIAGAAN ANTARA MALAYSIA DENGAN THAILAND..

TAK BOLEH?

KENAPA AYAHANDA TOK HUSIN SERAMA BOLEH MAJUKAN RANTAU PANJANG.? TOK PA MAMPU MAJUKAN JELI DENGAN JAMBATAN BUKITA? MAKA TOK KJ PAS AHLI PARLIMEN TUMPAT TU KURANG CERDEK KE BANDING DENGAN DUA ORANG GERGASI ATAU PAHLAWAN UMNO NI ?

APA AHLI PARLIMEN TUMPAT NI TAK ADA OTAK KE? TAK ADA TELUR KE? KE ERDOGAN JENIS UNDUR BELAKANG…OPPPPP ABE TAK KATA MAIN CUCUK CUCUK KAT PUNGGONG DAN LUBANG NAJIS JANTAN KAT BELAKANG TAUUUUU…. ABE TAK KATA…..!!!!!!!!!!!!

ABE SEMANGAT NAK TULIS NI SEBAB DUA PUPU IAITU NORHIHAM ANOK POK SU LOH BEKAS POLIS YANG DUDUK DI KUALA LIPIS MINTA ABE TULIS KISAH TUMPAT DAN KAMPONG TEMPAT ABE LAHIR IAITU KAMPONG KELONG. ABE DAN POK SU LOH TU BANYAK SEJARAH. DIA LAH GELARKAN ABE “S.Y.RAMLY” IAITU SINGKATAN NAMA MEK DAN AYOH ABE…….POK SU LOH JUGA MENGASUH ABE DI KELONG BERSAMA MOKNYA TOK TEH IAITU MAK SAUDARA MEK ABE…..

KISAHNYA BILA TAK SEKOLAH… ABE DARJAH SATU SEKOLAH KEBANGSAAN LELAKI TUMPAT AKAN KE RUMAHNYA DI HUJUNG KAMPONG UNTUK MANDI SUNGAI DAN TENGOK WAYANG KULIT DAUN KAYU YANG POK SU LAH JADI DALANG…. SENI JUGA POK SU MAKA NAMPAK SI NORHISHAM ANAKNYA NI PUN SENI JUGAK………

TERUBAT JUGA RINDU ABE KEPADA AYOH DAN MEK YANG DUDUK DI KAMPONG LUBUK SIMPOL, KUALA KRAI, KELANTAN SEBAB BUKA TANAH HUTAN BUAT KEBUN GETAH DALAM TANAH HADIAH JADI POLIS S.C. ZAMAN DARURAT.

BETUL TAK CAKAP ABE PATUT JAMBATAN TAKBAI – PENGKALAN KUBUR DIBUAT BAGI GANTI SANG FERI TUUUU. FERI DAN KEDAI BEBAS CUKAI TU PON HASIL DAN JASA MB UMNO MAT YAAKOB…..KALAU TAK….. TUMPAT MASIH CAWAT KOTER LAGI……………………………

ABE MASIH INGAT DULU TUMPAT ADALAH BANDAR BIJIH TIMAH DIEKSPOT KE JEPUN DAN LAIN2. SEMASA ABE KECIK DULU PEKAN TUMPAT AMAT SIBUK DAN BANDARNYA HIDUP. BUKAN MATI MACAM SEKARANG NIIII.KALAU UMNO TAK BUAT APA… TENTU TUMPAT AKAN TERTINGGAL JAUH DARI PASIR MAS, JELI ATAU RANTAU PANJANG…. IAITU PEKAN SEMPADAN THAILAND.

SAKSIKANLAH FOTO YANG ABE BENTANGKAN. FOTO INI DIAMBIL SEMASA ABE DALAM PERJALANAN KE PR KECIL KUALA TERENGGANU MAKA ABE KE TUMPAT UNTUK MAKAN NASI BERLAUK ZAM ATAU NASI ANAK ARWAH SOM ATAS PASAR TUMPAT.

MAAF KALAU FOTO TAK ELOK SEBAB PAGI TU HUJAN PULAK DAN ABE NAK CEPAT KE KUALA TERENGGANU KERANA NAK TINJAU PR KECIL DI SANA NUN……
picture-182
picture-190
picture-188
picture-187
picture-185
picture-155
(Bawah sekali ialah tapak pasar pagi kepala batas 1960an tempat nenek abe, tok che som jual udang sungai go gahnya.Yang lain adalah projek tinggalan mb mat yaakob Barisan Nasional…tapi sunyi dan tak bermaya)

HISHAM DAN KEKAWAN APAPASAL TUMPAT MUNDUR DAN MATI?

SEBABNYA:

1. SEKARANG INI AHLI PARLIMEN TUMPAT IALAH ERDOGAN YANG JUMUD DAN BERPALING TADAH MASUK PAS… SEBAB DULU KETUA UMNO BAHAGIAN TUMPAT.
2. TAK ADA JAMBATAN TAKBA – PENGKALAN KUBUR UNTUK PERNIAGAAN ATAU PINTU MASUK MALAYSIA-THAILAND
3. TIADA PELABUHAN DARAT PANTAI TIMUR UNTUK PERNIAGAAN MALAYSIA-THAILAND
4. KERETAPI MATI DAN TAK DIPULIHKAN. SEPATUTNYA STESYEN TUMPAT JADI STESYEN PALING MAJU DI MALAYSIA UNTUK URUSKAN PERDAGANGAN THAILAND-MALAYSIA, KHASNYA UNTUK PANTAI TIMUR NEGERI TERENGGANU, PAHANG, NEGERI SEMBILAN DAN JOHOR.

picture-163
picture-175
picture-161
picture-170
picture-173
picture-168
(bawah tempat bersejarah pusing kepala keretapi 1950an. Bangunan merah tempat pak cik hussin s/c kawan ayah abe jadi jaga di stor keretapi. padang keretapi sebagai mini stadium 1960an.keretapi dulu adalah penjana ekonomi tumpat… sekarang lesu dan mati)

5. ORANG TUMPAT ADALAH MANUSIA PALING KREATIF, BERBUDAYA DAN SANGAT ALIM IAITU WARISAN TOK NENEK ABE ULAMAK TOK SELEHOR DAN PONDOK ARWAH TOK GURU KOB BERANGAN.
6. TAPI ERDOGAN NI TAK ADA IDEA:
7. SEBAB TAK NAK BUAT INSTITUSI PONDOK MODEN DAN UNIVERSITI ISLAM KELANTAN.
8. SEBAB TAK NAK LAKSANAKAN PUSAT PEMBUATAN MAKANAN DAN JUADAH TRADISIONAL TUMPAT. TERBUKTI ORANG TUMPAT AMAT PANDAI MEMASAK ATAU BUAT PERUSAHAAN MAKANAN SEPERTI BUAT SERUNDING DI KAMPONG LAUT..
9. SEBAB TAK NAK BUAT PUSAT KRAFTANGAN TERMAJU DI MALAYSIA SEBAB ORANG TUMPAT PUNYAI TANGAN SENI TERHEBAT SEPERTI BUAT WAU DLL.
10. SEBAB TAK NAK DIRIKAN PUSAT KEBUDAYAAN MELAYU TERBESAR DI KELANTAN KERANA ORANG TUMPAT ADALAH ANAK SENI BERBAKAT BESAR SERTA PALING KREATIF SEPERTI DALAM SENI MAK YONG, WAYANG KULIT, DIKIR BARAT DLL. BUKTINYA TOK JUARA DIKIR TERSOHOR IAITU WARIS ABE… YUSOFF KELONG’
11. TAK PRIHATIN BAHAWA TUMPAT YANG DULUNYA PELABUHAN BIJIH TIMAH PATUT JADI PELABUHAN MINYAK DAN GAS ANTARA THAILAND DAN MALAYSIA.
12. TAK PRIHATIN BAHAWA TUMPAT PATUT JADI PUSAT PELANCUNGAN PALING HEBAT SEBAB ADA PANTAI YANG CANTEK…. PANTAI TUJUH ADALAH MACAM PULAU DUYUNG DI KUALA TERENGGANU JUGAK LAH…..
13. TAK PRIHATIN BAHAWA TUMPAT PATUT ADA JET SKI DAN PERAHU LAYAR INTERNASIONAL MACAM TERENGGANU. DI PANTAI PADANG MAKHOTA PATUT ADA RIVERSIDE – TEMPAT BERJALAN KAKI DAN JOGGING TEPI LAUT LEPAS…
14. TAK PRIHATIN BAHAWA TUMPAT PATUT JADI PUSAT LUMBA PERAHU DAN PERARAKKAN PERAHU BERHIAS MACAM BANGKOK… SEBAB MASA KECIK DULU KAMPONG ABE ATAU KAMPONG KELONG SENTIASA JADI JUARA LUMBA PERAHU PERAYAAN KEPUTERAAN AL-SULTAN KELANTAN.

picture-179
picture-180
(PADANG MAHKOTA DAN PANTAI REKREASI TUMPAT HANYA SETIAP PETANG JUMAAT ADA NASI DAGANG ZAM DAN NONER MAK CIK.BELUM JADI TUMPUAN MACAM CABANG 4 PASIR MAS DAN RANTAU PANJANG)

15. TAK PRIHATIN BAHAWA TUMPAT ADA WARISAN BUDAYA KAUM SIAM YANG PATUT DIMAJUKAN UNTUK PELANCUNGAN….
16. TAK PRIHATIN BAHAWA TUMPAT PATUT JADI BANDAR ISLAM YANG BANYAK MASJID BESAR DAN CANTEK…. TAPI MALANG PATUNG KETEK SIAM LEBIH BESAR DAN GAH BERDIRI DI TUMPAT TENGGELAMKAN KEHEBATAN MASJID.
17. TAK PRIHATIN BAHAWA TUMPAT PATUT ADA PUSAT KECEMERLANGAN PENDIDIKAN DAN MODAL INSAN TOK SELEHOR YANG TERKENAL SEBAGAI ULAMAK YANG PINTAR.
18. TAK PRIHATIN BAHAWA TUMPAT PATUT JADI PUSAT KECEMERLANGAN SUKAN SEPERTI BOLASEPAK, TOM MOI SIAM ANTARABANGSA DAN LAIN2.
19. TAK MAJUKAN INFRUSTRUKTUR DAN GALAKAN MODAL UNTUK KEDAI BEBAS CUKAI PENGKALAN KUBUR MACAM TESCO, GIANT DAN LAIN2 UNTUK ORANG THAI DATANG BERBELANJA.
20. SATU LAGI, BANYAK KAMPONG SIAM DI TUMPAT YANG ADA BELA BABI SECARA TRADISIONAL, KECIL2AN DAN UNTUK MAKAN SENDIRI. MAKA KITA PATUT ADA STRATEGI BELA BABI YANG BETUL SUPAYA IANYA TIDAK AKAN MENYEBABKAN APA2 WABAK AKIBAT DIBELA TANPA KANDANG ATAU DIIKAT DAN DIURUSKAN SECARA IKUT SPEASIFIKASI PEJABAT HAIWAN DAN PEJABAT KESIHATAN. INILAH YANG PATUT BYB PARLIMEN FIKIRKAN DAN BERTINDAK…..
21. LAIN2 SILA CADANGKAN………..

ITULAH NASIB TUMPAT YANG ADA PEMIMPIN ERDOGAN YANG BIJAK UNTUK DIRI SENDIRI DAN BERFIKIR DENGAN LUBANG JUBUR KOT………

DAN KALAU TUMPAT JADI BANDAR MATERIAL,BUDAYA, ILMU DAN SPIRITUAL ISLAM YANG HEBAT BARULAH TUMPAT AKAN KEMBALI HIDUP SERTA TERBILANG. MAKA BANYAKLAH PELUANG KERJA DAN ANAK TUMPAT TAK DER LAH MEREMPAT TEMPAT ORANG KERANA NAK CARI MAKAN. BUKTINYA ARWAH PAK SAUDARA ABE IAITU HUSIN KELONG PEMUDA UMNO TAHAN LASAK PERNAH TERPAKSA BEKERJA KAPAL DI SINGAPURA MANAKALA ARWAH KAK NAH BININYA PULAK JUAL NASI DI TANJUNG PAGAR, SINGAPURA.

HAAA… HISHAM KALAU TUMPAT MAJU MAKA ABAH AWAK POK SU LAH DARI KUALA LIPIS AKAN BALIK TINGGAL DI KAMPONG KELONGLAH….
MAKA MERIAH DAN SIBUK SERTA HIDUPLAH BANDAR TUMPAT.

ORANG TUMPAT ADALAH PUNYAI MODAL INSAN DAN TANGAN SAKTI UNTUK MAJU KALAU PEMIMPIN ADA OTAK. TAPI KALAU ERDOGAN PAS YANG DOK FITNAH, ADUDOMBA DAN SOKONG AL- BONTOTI PAYAHLAH…………………..MACAM TUNGGU KUCING BERTANDUK LAH……………..

MAKA PAS JANGANLAH TAMAK NAK BERKUASA SEBAB BILA ADA KUASA TAK BUAT APA……

PAS ERDOGAN KELANTAN YANG ADA DI P36 KUALA TERENGGANU TU BALIKLAH KE KELANTAN. USAHLAH DOK GADUH NEGERI ORANG. BALIK BAIKI KELANTAN NI. KENCING DALAM TEMPURUNG DULU TENGOK SEBELUM NAK BELASAH WAN FARID ATAU MB TERENGGANU TUUUUUU………………

JANGAN DIUSIK KEDAMAIAN, KESELESAAN, TERBILANG DAN KETENANGAN KT ATAU NEGERI TERENGGANU. SEBAB ORANG TERENGGANU PUN TAK PERNAH PERGI KACAU DAN HASUT SERTA ADUDOMBA ORANG KELANTAN SUPAYA BENCI TOK GURU NIK AZIZ…
TOLONGLAH BERUNDUR……SENDIRI MAU INGATLAH….BIARKAN ORANG TERENGGANU TENTUKAN MASADEPAN MEREKA SENDIRI SETELAH DITALIBANKAN OLEH PAS DARI 1999-2004 YANG LALU.

DAN KALAU DIBANDINGKAN DENGAN KEHEBATAN PEMBANGUNAN SPRITUAL DAN FIZIKAL DI P36 PR KECIL KUALA TERENGGANU…ORANG KATA PANGGIL TAK DENGAR SERTA JAUH PANGGANG DARI API. KT MAJU DAN INOVATIF SEDANGKAN KELONG DAN TUMPAT TEMPAT ABE DILAHIRKAN TERNYATA SEDU, SEPI, KAKU… MACAM MATI SEBELUM AJAL. SEBABNYA PEMIMPIN PAS YANG TIADA IDEA DAN FOKUS. OLEH ITU SAUDARA SEBANGSA DAN SEISLAM DENGAN ABE MAKA JAUHILAH JEMARI ANDA DARI UNDI PAS……

AKHIRNYA SHAM… WALAUPUN ABE KRITIK PEMIMPIN PAS KERANA JUMUD SEBAB TAK MAJUKAN TUMPAT, TAPI TUMPAT ADALAH TANAH TUMPAH DARAH KU… TEMPAT LAHIR KU. AKU TETAP CINTA DAN SAYANGKAN TUMPAT….TAPI KESAL, TAK RELA DAN KESIAN SEBAB TUMPAT JAUH KETINGGALAN DI KELANTAN KERANA PEMIMPIN PAS YANG DUNGGU. TUMPAT ADA SEMUANYA… TAPI TUMPAT TAK ADA PEMIMPIN PAS IAITU KERAJAAN MEMERINTAH MASA INI YANG ADA OTAK DAN MINDA TONY BUZAN….

HINGGA ABE BUKA KISAH LAIN LAGI……..JANGAN LUPA BUKA BLOG NORHISHAM NI….

http://ammosham.blogspot.com

Advertisements

5 comments so far

 1. alamsinar on

  kalau nak cakap pasal pembangunan abe…banyak lagi yang belum dilaksanakan…pegi la kat kawasan pendalaman di Sarawak…contohnya kapit tu…dah 45 tahun Sarawak Merdeka….masih naik bot ekspress lagiii….tapi itula…kalau kita cakap “terus terang” orang politik marah…tak cakap…orang kampung marah….bila nak undi..kempen “berdegar-degar” kata nak bangunkan itu..nak bangunkan ini…nak beri itu..beri ini…bila dah menang..muka pun tak nampak…sapa betul sapa salah…rakyat la patut tentukan…cakap pasal ahli-ahli YB ni…mereka tuk tak sedar yang rakyat pilih dia orang untuk kerja jadi YB…bukan nak tunjuk lagak, tunjuk kuasa…nak tunjuk kaya…

 2. hisham on

  abe li, cerita sikit pasal nara dan wayang kulit daun kayu. klasik tu. orang muda-muda ramai tak tahu…

 3. abe MIE on

  laaa. tumpat kelantan rupanya..ingatkan kambodia…atau kat myanmar..sunyi jea orang tak ada….cam kubur lak

 4. Fauzi on

  tengok gambar-gambar ni memang mengingatkan kenangan lama-lama.. tak berubah-ubah Tumpat kito nih..

 5. wa on

  lepas 10 tahun , masih sama lagi , tak ada perubahan langsung


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: