UMNO PERLUKAN RENAISSANCE SEORANG “IBU” BUKANNYA “ILMU” UNTUK REFORMASI

dsc01024
dsc01023
dsc010251

SAYA AMAT TERUJA DAN TERIMA KASIH KEPADA UMNO/BN KERANA SEMALAM IAITU 7 MAC TELAH DIJEMPUT KE INSTITIUT LATIHAN MEMPERKASAKAN UMNO ATAU ILMU DI JANDA BAIK, BENTONG, PAHANG. CUMA FIKIR DARI “ILMU” BAIK DITUKAR KE “IBU.” KENAPA?

MAJLIS SEMALAM SAYA SEBAGAI BLOGGER AMAT RASA TERHUTANG BUDI KEPADA PEGUAM2 MUDA IATU DATUK FARIZAM HARUN, TUAN SYED FAISAL SYED ABDULLAH DAN TUAN FAIRUZ HUSSIN DI ATAS MAKLUMAT YANG DIBERIKAN. DAN YANG PALING BEST TENTULAH TUAN SYED FAISAL TU KERANA FASIH MELAYU DAN BIJAK BERPIDATO PULAK.

dsc01022
dsc01013
dsc01018
dsc01012

INILAH RUPANYA PEGUAM MUDA YANG AKAN LETAKKAN UMNO KEMBALI KE TAKHTA KEBENARAN, KEDAULATAN UNDANG2 DAN KELUHURAN PERLEMBAGAAN.

RAMAI JUGA JUMPA KAWAN2 MIC, GERAKAN DAN MCA DARI KELANTAN BERSAMA UMNO LAIN BAGI MEMAHAMI SATU KEMELUT ATAU KRISIS “PEREBUTAN KUASA RAKAYAT” DI PERAK. IALAH HANYA KUASA RAKYAT DAN UNDI YANG KITA BEREBUT SEBABNYA TERBUKTI GENG PAKATAN RAKYAT HANYA REDAH SAJA KERANA TERNYATA DI SEGI UNDANG2 DAN PERLEMBAGAAN DIDAPATI UMNO PERAK DIPIHAK YANG BENAR,SAH, BERHAK DAN BERDAULAT.

KEPADA SAYA PAKATAN RAKYAT MELALUI KERAJAAN BONEKA DAP IAITU PAS TERNYATA CUBA UNTUK HILANGKAN/KOSONGKAN KERUSI 3 WAKIL RAKYAT BEBAS YANG SOKONG BN SUPAYA KERAJAAN BN SEKARANG TAK DAPAT 31 KERUSI MAJORITI. SELAIN DARIPADA ITU APA SAJA TINDAKAN PAKATAN RAKYAT TANPA PERKENAN SULTAN PERAK ADALAH TIDAK SAH SEBAB TUANKU SULTAN ADALAH KETUA NEGERI YANG BERKUASA KE ATAS EKSEKUTIF, LEGISLATIF DAN JUDISRI NEGERI PERAK. MANA BOLEH SPEAKER YANG HANYA BERKUASA DI SEGI LEGISLATIF ATAU PENGUBAL UNDANG2 NAK JADI PENTADBIR (MB) DAN MAHKAMAH (KEHAKIMAN ATAU JUDISRI) PULAK? JELASLAH APA SAHAJA YANG NAK DIBUAT DAN DIKUATKUASAKAN DALAM PENTADBIRAN NEGERI PERLU TERLEBIH DAHULU MEMOHON PERKENAN SULTAN PERAK.

MAKA KALAU DAH SEMBAH DURHAKA…. MAKA APA LAGI KUASA YANG ADA AKIBAT DIDAPATI BILA SULTAN LANTIK MB NIZAR PAS MAJORITI 6 DUN DULU??? BILA NIZAR PAS DERHAKA ATAU INGKAR PERINTAH MAKA APA LAGI YANG BOLEH BINCANG DAN KAUTIM DENGAN TUANKU SULTAN???

ITULAH KISAHNYA CERITA SI TANGGANG YANG DILAKONKAN SECARA MODEN OLEH NIZAR BEKAS MB PAS 6 KERUSI DUN DI PERAK.KALAU DAH TANGGANG MAKA DERHAKA LAH MANUSIA INI SELAMA2NYA………BILA DERHAKA MAKA SI TANGGANG DISUMPAH BONDA ATAU IBUNYA MENJADI BATU BERSAMA PERMAISURI SERTA JONGNYA YANG MEWAH ITU!!!

RASANYA BILA DENGAR TAKLIMAT DARI PASUKAN PEGUAM HANDAL TU MAKA KES NIZAR NI DAH TAK RELEVEN LAGI SEBAB IANYA GAMBARKAN BETAPA KARNIVAL DAN ANARKI SERTA NANARNYA HALATUJU MEREKA DALAM PERTAHANKAN SEBUAH KERAJAAN YANG BOLEH DIPERTIKAIKAN KERANA PAKATAN RAKYAT TAK DIDAFTAR DENGAN SPR. LAGIPUN SEMASA PR UMUM LALU MEREKA BELUM BERPAKAT MACAM BN. BILA MENANG BARU ADA PAKATAN… TAPI MASA BERTANDING GUNA LAMBANG MASING2….NAMPAK SANGAT ANARKI, NANAR DAN KUCAR KACIRNYA MEREKA. MAKA TAK HERANLAH BILA JADI KERAJAAN PUN CACAR MARBAR DAN KUCAR KACIR DI PERAK, SELANGOR, KEDAH DAN PENANG. SAMPAI ADA KAWAN CAKAP DAH BERTUKAR PINTU DEPAN DENGAN PINTU BELAKANG. HHMMMM HARAP2 TAK BONTOT LAH TUUUUU.

KISAHLAH DULU….. SEBAB APA YANG PENTING IKUT KATA SAHABAT SAYA SEORANG KETUA GERAKAN IAITU PEMUDA PERANAKKAN MAK CINA DAN BABAK SIAM DARI KELANTAN, IALAH BILA UMNO BERIA2 BINA PUSAT LATIHAN YANG TERCANGGIH MAKA ITU TANDANYA UMNO BERSUNGUH2 NAK BANGKIT KEMBALI. DIA HARAP UMNO SEBAGAI PAKSI DAN TULANG BELAKANG BN SUPAYA JADIKAN LATIHAN FOKAS UTAMA KEPADA BN. BN PERLU TERAPKAN NILAI BN KEPADA SEMUA PENGERAK DAN PEJUANG BN. MAKNANYA UMNO TIDAK BOLEH KUATKAN UMNO SAHAJA TANPA PEDULIKAN PARTI KOMPONEN YANG LAIN.

BETULAH SAYA PUN SETUJU. CUMANAYA NAMA ILMU ATAU INSTITIUT LATIHAN MEMPERKASA UMNO TU SAYA KURANG SETUJU.SEBABNYA DI SEGI ILMU RASANYA ORANG UMNO/BN LEBIH BIJAK DARI SAYA TETAPI MUNGKIN ROH “IBU” DAH HILANG DALAM UMNO DAN BN.

MAKA BERTOLAK DARI HUJAH INI SAYA RASA NAMA PUSAT LATIHAN INI PERLU DITUKAR KEPADA “IBU” IAITU INSTITIUT BRANDING UMNO. INI YANG PENTINGKAN? BUKAN ILMU TETAPI RENAISSANCE DAN PENJENAMAAN SEMULA ATAU KELAHIRAN SEMULA UMNO/BN YANG LEBIH PENTING.

APA ITU ROH IBU? IBU ADA KASIH SAYANG DAN RELA MATI KERANA ANAKNYA. IBU JUGA MEMBUATKAN SEMUA ORANG SUJUD KERANA NAK MASUK SYURGA.SEBABNYA SYURGA DI BAWAH TAPAK KAKI IBU. NAK TAHU GUNAKAN PESAN IBU KEPADA NIZAR, SIVAKUMAR, ANUAR IBRAHIM, NIK AZIZ, LIM KIT SIANG, KARPAL SINGH, HJ HADI DLL…. BERANI MEREKA NAK ROSAKKAN MALAYSIA SEPERTI SIRI PENDERHAKAAN MEREKA SEKARANG???

TUJUAN SAYA IALAH HANYA NAK JUAL IDEA NI KAT TERUTAMANYA KAWAN LAMA SAYA YBHG. DATUK ABU KHAMIS IAITU SEORANG PEGAWAI TINGGI DI PEJABAT UMNO. KALAU BERKENAN DENGAN KONSEP LATIHAN “IBU” MAKA KITA BOLEH BINCANG. KALAU TIDAK …YA TAK ADA APA2…!!!!!!!!!!
dsc01025
dsc01003
dsc01004
dsc01005
dsc01007
dsc01009
dsc01011

Advertisements

1 comment so far

 1. Synmore Al-Jamatz on

  Salam.

  Nama institusi tidak begitu penting. Matlamat dan fokus perlu diutamakan supaya pelan rancangan, cadangan atau hasrat murni dapat dicapai dan dilaksanakan dengan saksama.

  Saya telah melawat ke tempat ILMU ini baru-baru secara kebetulan sahaja setelah diajak oleh seorang teman. SYABAS Barisan Nasional dan Parti UMNO. ILMU boleh dimajukan sejuta langkah lagi selaras dengan program MINDA DAN HASRAT 1 MALAYSIA.

  Sekian, terima kasih.
  Synmore Al-Jamatz


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: